Kolizja, szkoda jak szybko i bezboleśnie dalej ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • y4recky
    Drive
    • 2014
    • 59

http://olx.pl/oferta/koda-octavia-li...tml#52f6566a33 tak na 99,9% 3tyg temu miała ok 100 tys wiecej
    pozdrawiam
    Jarek
    -------------------------------------
  • Wally
    RS
    • 2012
    • 3790
    • Volkswagen

No to zaczynam,
    wyjeżdżając z roboty (skręt w prawo, dwa pasy)skręcam w prawo na prawy pas - z naprzeciwka po przejściu dla pieszych (bo szybciej)
    wyjeżdża prosto na mnie dziadzio w BMW7 :roll: po heblach i stop a dziadzio dalej sobie skręca i zgrzyt :evil:
    wysiadam i co się stało widać na zdjęciach...
    dziadzio ze stoickim spokojem "myślałem, że mnie Pan puści..." :klnie:
    policaje i mandacik (się chłopaki ucieszyli), oświadczenie - dziadzio w Liberty Direct(LD) ubezpieczony, szkoda niewielka ale nie mam czasu,
    bo w ciągu 24h ma być rzeczoznawca a znając życie to wycenę zrobi jakbym na masce muchę rozgniótł, więc teraz prośba do Was koledzy.
    1. czy po wycenie rzeczoznawcy (jeżeli będzie mało mnie zadowalająca - a pewnie tak będzie) ma ktoś z Was jakiś wzór pisma aby im wysmarować o realną wycenę a nie na "odpier.ol się Pan"
    2. LD powiedziało, że mogę ewentalnie wskazać warsztat w którym mi to bezgotówkowo zrobią - jakie ASO polecacie w Warszawie ?
    3. jak to się wszystko odbywa w ASO, bo nie mam zamiaru się bujać z LD - czy wszystko załatwia ASO ?
    4. jak załatwić samochód zastępczy, bo nie mam ochoty zdzierać zelówek

zależy mi na czasie, więc jak coś jesteście w stanie podpowiedzieć będę wdzięczny
    jak jakieś pisemka/wzory macie to na PW poproszę :szeroki_usmiech
    Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally

=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
    => Volkswagen Passat City 1.6 TDI
    => Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
    "Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."

Komentarz

• elpolacco
      L&K
      • 2010
      • 1372
      • Volkswagen
      • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Nie wygląda to na tyle tragicznie i ja bym wziął kasę i tego nie ruszał, bo jak Ci zrobią w ASO malowanie błotnika to będziesz miał kolorowe auto :evil: Nie wierzę w ich umiejętne dobranie koloru srebrnego. Nie wspomnę już o tym, że mogą Ci pylić drzwi oraz maskę żeby zgubić różnice lakieru. Wtedy nie będziesz miał już malowanego jednego elementu, a kilka :twisted:
      VW Golf Sportsvan 1.2 TSI 110KM

Komentarz

• Wally
        RS
        • 2012
        • 3790
        • Volkswagen

Zamieszczone przez elpolacco
        Nie wygląda to na tyle tragicznie i ja bym wziął kasę i tego nie ruszał, bo jak Ci zrobią w ASO malowanie błotnika to będziesz miał kolorowe auto :evil: Nie wierzę w ich umiejętne dobranie koloru srebrnego. Nie wspomnę już o tym, że mogą Ci pylić drzwi oraz maskę żeby zgubić różnice lakieru. Wtedy nie będziesz miał już malowanego jednego elementu, a kilka :twisted:
        jaka kwotę zaakceptować ?

Komentarz

• Agamek12
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 9935
          • Ford

Wally, mojemu staruszkowi ubezpieczyciel płacił za samo lakierowanie zderzaka tylnego po lekkim najechaniu 1000zł. Ty za trafiernie błotnika powninieneś dostać kolejny tysiak. Myślę, że 2kzł to kwota satysfakcjonująca.
          Adam... Używam:
          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Wally
            RS
            • 2012
            • 3790
            • Volkswagen

Zamieszczone przez Agamek12
            Wally, mojemu staruszkowi ubezpieczyciel płacił za samo lakierowanie zderzaka tylnego po lekkim najechaniu 1000zł. Ty za trafiernie błotnika powninieneś dostać kolejny tysiak. Myślę, że 2kzł to kwota satysfakcjonująca.
            no to czekam na likwidatora jutro

Komentarz

• leonn
              RS
              • 2011
              • 2726
              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Wally
              zależy mi na czasie, więc jak coś jesteście w stanie podpowiedzieć będę wdzięczny
              Wally, ja bym tego nie robił :wink: polerka załatwi sprawę, a szkodę zlikwiduj na kosztorys "na wycenę" i parę groszy zostanie :wink:

Komentarz

• Wally
                RS
                • 2012
                • 3790
                • Volkswagen

Zamieszczone przez leonn
                Zamieszczone przez Wally
                Wally, ja bym tego nie robił :wink: polerka załatwi sprawę, a szkodę zlikwiduj na kosztorys "na wycenę" i parę groszy zostanie :wink:
                zdjęcia tego nie pokazują ale na zderzaku dość głęboko zajechane a nadkole jest delikatnie pogięte z odpryskiem lakieru, więc polerka raczej nie da rady

Komentarz

• Chris11
                  RS
                  • 2011
                  • 1587

Ciekawe, który ubezpieczyciel jest taki hojny, bo mi naprawę tylnego zderzaka PZU wyceniło na... 360zł.

Komentarz

• hubert78
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1576

Zamieszczone przez Chris11
                    Ciekawe, który ubezpieczyciel jest taki hojny, bo mi naprawę tylnego zderzaka PZU wyceniło na... 360zł.
                    Dokładnie koszt malowania jednego elementu to średnio 250-300 zł + jakieś tam koszty na demontaż przygotowanie czyli w wycenie dostaniesz coś koło 600-700 zł

Komentarz

• Agamek12
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 9935
                      • Ford

Zamieszczone przez Chris11
                      Ubezpieczyciel zapłacił za demontaż starej nakładki (zderzaka), zalup nowej (zamiennika), przygotowanie do malowania, malowanie, montaż, przełożenie czujników cofania, itp.
                      Ale szkoda była na tyle niewidoczna (spód zderzaka), że nie było potrzeby robienia czegokolwiek.
                      A ubezpieczycielem było HDI...
                      Adam... Używam:

Komentarz

• navigator
                        Rider
                        • 2009
                        • 583
                        • Volkswagen

Wally, jeżeli jednak - z jakichś względów - chciałbyś bezgotówkowo, to skontaktuj sie z Krzyśkiem (gebek).....podjedziesz, obadają.....co prawda ASO hondy, ale nie jedna kura się tam remontowała (osobiście dwa parchy tam kierowałem), a i efekty prac bez zastrzeżeń.... :szeroki_usmiech
                        >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• Wally
                          RS
                          • 2012
                          • 3790
                          • Volkswagen

Zamieszczone przez navigator
                          Wally, jeżeli jednak - z jakichś względów - chciałbyś bezgotówkowo, to skontaktuj sie z Krzyśkiem (gebek).....podjedziesz, obadają.....co prawda ASO hondy, ale nie jedna kura się tam remontowała (osobiście dwa parchy tam kierowałem), a i efekty prac bez zastrzeżeń.... :szeroki_usmiech
                          a nie pomyślałem o Krzyśku
                          niedaleko jest, więc czekam na LD i się obaczy :diabelski_usmiech

Komentarz

• loru
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4286
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70881 polecam, sam tam robiłem i jest gicior
                            pogadaj z : http://forum.octaviaclub.pl/profile....profile&u=5664

sami za mnie załatwiali wszystko u ubezpieczyciela, wraz z bujaniem się co do wyceny naprawy.
                            O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• Wally
                              RS
                              • 2012
                              • 3790
                              • Volkswagen

Zamieszczone przez loru
                              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=70881 polecam, sam tam robiłem i jest gicior
                              pogadaj z : http://forum.octaviaclub.pl/profile....profile&u=5664

sami za mnie załatwiali wszystko u ubezpieczyciela, wraz z bujaniem się co do wyceny naprawy.
                              dzięki za podpowiedź Navigator i Loru
                              jak pisałem zapomniałem zupełnie o Krzysku - codziennie koło niego śmigam, więc dzisiaj albo jutro tam zawitam :diabelski_usmiech

Komentarz

• gebek
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1214

Normalnie kasacja :szeroki_usmiech panie.
                                Przyjedz,to troszke polakierujemy...jak jeden kolega napisal...pokrywe silnika,drzwi i jeszcze na dach wystarczy.
                                Naturalnie lakierujemy sprayem ...szybko,tanio,ekologicznie.
                                Telefon na priv.
                                Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Wally
                                  RS
                                  • 2012
                                  • 3790
                                  • Volkswagen

Zamieszczone przez gebek
                                  Normalnie kasacja :szeroki_usmiech panie.
                                  Przyjedz,to troszke polakierujemy...jak jeden kolega napisal...pokrywe silnika,drzwi i jeszcze na dach wystarczy.
                                  Naturalnie lakierujemy sprayem ...szybko,tanio,ekologicznie.
                                  Telefon na priv.

jutro podjadę z rana jak do roboty będę śmigał to obgadamy czy nie lepiej będzie plakatówkami :diabelski_usmiech

[ Dodano: Pią 04 Paź, 13 14:59 ]
                                  No to zrobione
                                  navigator, gebek + dla Was :diabelski_usmiech

Komentarz

• aBencjusz
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 103

No i przyszła koleje na mnie :| - sprawcą był na szczęście drugi kierowca. Od jutra ruszam do boju o naprawę auta. W związku z tym mam kilka pytań do tych którzy ostatnio przerabiali ten temat. Bardziej niż na kasie zależy mi na tym, żeby moja "srebrna strzała" wyszła z tego bez szwanku, zdecydowałem się na naprawę w wariancie bezgotówkowym w ASO we Wrocławiu. Chciałem się upewnić czy dobrze to rozumiem - odstawiam auto do ASO, oni ładują mi nowe oryginalne części potem rozliczają się sami z ZU i jest po wszystkim ? Oraz drugie i trzecie pytanie - czy z odstawieniem auta muszę czekać na wycenę rzeczoznawcy czy tez mogę odstawić auto do ASO wziąć zastępcze i niech sobie rzeczoznawca ogląda w ASO ? Będę wdzięczny za wszelkie uwagi i rady od bardziej doświadczonych - mi jakoś udało się uchować kilkanaście lat bez takiej sytuacji

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

aBencjusz, dość często aso mają uprawnienia do sporządzenia kosztorysu naprawy. zorientuj sie telefonicznie czy akurat maja umowę z daną firma z której ubezpieczenia będziesz robił naprawę , co do zastępczego to tez najpierw sobie zadzwoń bo nie zawsze jest ono dostępne , jeżeli mówimy o zastępczym z aso.

[ Dodano: Sro 22 Sty, 14 12:42 ]
                                      oczywiście w innym przypadku rzeczoznawca przyjeżdża do serwisu i tam sobie sam auto ogląda , nie musisz w tym uczestniczyć.
                                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• michal_suchy
                                        Drive
                                        • 2009
                                        • 89
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja bym jednak poczekał na likwidatora osobiście i do tego czasu zrobił kosztorys naprawy z ASO. Oddając auto na bezgotówkową naprawę do ASO podpisujesz cyrograf że w razie problemów z wypłatą odszkodowania ty pokryjesz różnicę z własnej kieszeni. Jeśli robisz szkodę z OC sprawcy masz prawo do wyboru warsztatu , dowolnego wygranego przez siebie, do tego masz prawo do oryginalnych nowych części. Czyli po pierwsze zgoda TU na kosztorys naprawy , żebyś nie musiał potem dopłać. Oraz srebro jest paskudne kod kontem dobrania odcieniu i trzeba będzie go zgubić na sąsiednich elementach , tak czy inaczej z tym kolorem często widać że auto było malowane.
                                        Auto zastępcze Ci przysługuje , jednak TU będzie twierdzić zapewne inaczej , więc bierzesz trochę na własne ryzyko.

Komentarz

• Wally
                                          RS
                                          • 2012
                                          • 3790
                                          • Volkswagen

jakby co to mogę podesłać pismo odnośnie samochodu zastępczego - wydali dokładnie na tyle ile trzeba było :szeroki_usmiech
                                          TU sprawcy wyceniło szkodę u mnie na 1300 a skończyło się - jak mnie pamięć nie myli na prawie 6k + koszt samochodu zastępczego :diabelski_usmiech

Komentarz

• maly2st
                                            Ambiente
                                            • 2013
                                            • 245

Mi za polamane lusterko ALLIANZ wyplacilo 330pln szkoda byla w audi 80b2 z 81 lusterko czarne nie malowane

Komentarz

• aBencjusz
                                              Ambiente
                                              • 2013
                                              • 103

Moja skoda stoi jeszcze u mnie, dzisiaj oglądał ją rzeczoznawca ubezpieczyciela. Dostałem od nich auto z wypożyczalni na razie na 10 dni. Jutro spróbuję ruszyć temat w ASO, wcześniej marudzili, że trzeba czekać na opinię rzeczoznawcy dlatego auta na razie nie odstawiłem. Zapewne tak jak napisał michal_suchy chcą mieć pewność, że ubezpieczyciel wszystko klepnie. Ogólnie prze**bane jak w ruskim czołgu a to dopiero przygrywka Dzięki wszystkim za sugestie, tak jak pisałem dla mnie temat jest nowy i idę trochę po omacku. Co ciekawe zanim wyszukałem sobie tą skodę to nie mogłem się pozbyć renówki z 2001 roku, jakby mi ktoś w nią wydzwonił to bym go chyba jeszcze wycałował. A teraz autko wychuchane i wypieszczone i po 3,5 m-ca radości taka zgryzota

Komentarz

• leszekmw
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5356

Zamieszczone przez michal_suchy
                                                Oddając auto na bezgotówkową naprawę do ASO podpisujesz cyrograf że w razie problemów z wypłatą odszkodowania ty pokryjesz różnicę z własnej kieszeni.
                                                sytuacje bardzo rzadkie , dotyczące zazwyczaj starszych aut . a już prawie na pewno się nie zdarzają się w aso.

Zamieszczone przez aBencjusz
                                                Zapewne tak jak napisał michal_suchy chcą mieć pewność, że ubezpieczyciel wszystko klepnie. Ogólnie prze**bane jak w ruskim czołgu a to dopiero przygrywka
                                                co przejebane , jaka przygrywka..???.. nie panikuj , oddaj auto do aso i masz wszystko w nosie.
                                                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                                GVI 1.4TSI
                                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• Agamek12
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 9935
                                                  • Ford

Zamieszczone przez leszekmw
                                                  Zamieszczone przez michal_suchy
                                                  Oddając auto na bezgotówkową naprawę do ASO podpisujesz cyrograf że w razie problemów z wypłatą odszkodowania ty pokryjesz różnicę z własnej kieszeni.
                                                  sytuacje bardzo rzadkie , dotyczące zazwyczaj starszych aut . a już prawie na pewno się nie zdarzają się w aso.
                                                  Leszek, mój wujek jakieś 2 lata temu oddawał leasingowanego dość nowego ciężarowego Mercedesa (4-osiową wywrotkę) do ASO Mercedesa na naprawę bezgotówkową powypadkową i musiał taki glejt podpisać. Finalnie faktycznie było tak, że ubezpieczyciel sprawcy nie chciał pokryć całego kosztu naprawy i ASO ciągało wuja o zapłatę różnicy ("marne" ~100kzł :shock: ) - dopiero po kilku miesiącach i włączeniu się prawnika ubezpieczyciel zapłacił cały koszt naprawy...
                                                  Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...